17 Ocak 2015 Cumartesi

Küçük Ağa yasası

Meclis’te görüşmelerine başlanan iş güvenliği paketine çocuk oyunculara ilişkin düzenleme eklenecek. Düzenlemeyle 14 yaşını doldurmamış çocuk oyuncular haftada 30 saatten fazla çalıştırılmayacak ve her faaliyeti için ayrı ayrı makamlardan izin alınacak.

Çocuk oyuncular için özel yasal düzenleme yapılıyor. Yeni düzenlemeyle her bir faaliyet için yetkili makamlardan ayrı ayrı izin alınması gereken çocuk oyuncuların haftalık ve günlük çalışma saatleri de yasayla öngörülen saatlerden fazla olamayacak.  Meclis’te görüşmeleri başlayan iş güvenliği paketine AK Partili vekiller tarafından verilecek önergeyle eklenmesi öngörülen düzenleme, İş Kanunu’nun 71. maddesini değiştiriyor. Önergeye göre, 14 yaşını doldurmamış çocuklar sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazılı sözleşme yapmak ve her bir faaliyet için ayrı izin almak koşuluyla çalıştırılabilecek. Bu faaliyetlerde yer alacak çocuklar, temel eğitimini tamamlamış ve okula gitmeyen çocuklarsa günde 5, haftada 30 saatten fazla çalışamayacak. Süre sınırlaması, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için günde 8 ve haftada 40 saate kadar artırılabilecek. Okul öncesi ve okula devam eden çocukların çalışma saatleri ise eğitim saatleri dışında olmak üzere günde 2 ve haftada 10 saati geçemeyecek.

YAŞA GÖRE DİNLENME
Çocuk oyuncular konusunda yetkili makam da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olacak. Yasal düzenlemenin yapılmasının ardından bakanlık çocukların yer alacağı sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinin kapsamı, bu faaliyetlerde çalışacak çocuklara izin verilmesi, yaş grupları ve faaliyet türlerine göre çalışma ve dinlenme süreleri ile çalışma ortamı ve şartları, ücretlerin ödenmesine ilişkin kurallarla ilgili bir yönetmelik çıkaracak.

DÖNÜŞÜMDE İLK FİRE
Çocuk oyuncularla ilgili düzenleme, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı dönüşüm programlarında ilk fire anlamına da geliyor. 18 Aralık’ta açıklanan “Yurtiçi tasarrufların artırılması ve israfın önlenmesi programı eylem planında” 12 yaşın altındaki çocukların ticari reklamlarda kullanılmasının önlenmesi maddesi yer alıyordu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Radyo Televizyon Üst Kurulu tarafından yapılacak düzenlemenin gerekçesi de, “Bu alanda ortaya çıkabilecek istismar ya da ihlallerin önüne geçilmesi hedefleniyor” olarak belirtilmişti.
Reklamcılar Derneği karşı çıkmıştı

Dönüşüm Programlarında yer alan çocuklara reklam yasağı, sektörün tepkisini çekmişti. Reklamcılar Derneği yaptığı açıklamada, “Bu düzenleme hayatın akışına aykırı olur. Bilgimize göre konu 2011 yılından beri Çalışma Bakanlığımız gündemine alınmış olup, umudumuz AB uygulamaları çerçevesinde bir düzenlemeye kavuşmaktır. Hayatın gündelik akışına aykırı her düzenlemenin, toplumsal ve iş yaşantımızla başlayarak, sunileşme yaratacağından hareketle çocukların ailenin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve aslında aile tesisinin de ana amacı olduğunu vurgulamak isteriz. Tüm aile yaşantısı - aile sofrasından, aile arabasına, haftasonu alışverişinden, ev temizliğine - çocuğun varlığıyla yaşanır ve şekillenir. Bu anlardan çocuğu kesip atmak hayatın doğal akışına aykırı bir düzenlemedir” görüşlerini dile getirmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder