'Sinemada İşçi Hakları ve İsçi Filmleri' konusunda Film Arası dergisine konuşan usta oyuncu Ayla Algan çarpıcı açıklamalar yaptı.
Sinemadaki telif hakları ve işçi sorunlarının bireysel çabalarla çözülemeyeceğini ifade eden Algan şunları söyledi; “Bizde kolektif zihniyet yok. Herkes paçasını kurtarmaya çalışıyor. Antalya'ya gittiğimde öğrendim. Kemal Sunal'ın oğlu babasının filmlerinin tamamını satmış. Böyle bireysel davranılınca bu sorunları çözemezsiniz. Özgürlük insana yalnızlık getirir. Bunlar yalnız ve özgür ama mutlu değiller."
Hak mücadelesi bedel gerektirir
Film Arası'na konuşan Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) Başkanı Mehmet Güleryüz ise işçi haklarının çözümü için bedel ödenmesi gerektiğine dikkat çekti. Güleryüz, şunları söyledi: “Maalesef sinema ve dizi sektörünün büyük bir handikabı ödemelerin yapılmaması. Sonuçta bu profesyonel bir iş. Ekonomik bir değer yaratıyor. Bunların şu aşamada konuşulmaması bile lazım. Bir yardımcı yönetmen veya oyuncu tarafından emek veriliyor. Bu emeklerinin karşılığını tartışmadan alabilmeleri gerekiyor. Ama sistem hala oturmamışsa, demek ki ortada çok ciddi bir problem var. Bu sorunların çözülmesi için sendikaların güçlü olması lazım. Bir hak mücadelesi verilmesi lazım ve ister istemez bunların bedelleri de oluyor."
İşçisin sen işçi kal
Sinemada işçi haklarının ele alındığı dosyaya konuşan oyuncu ve kamera arkasından isimler, yaşanan sorunlara dair düşüncelerini paylaştı. Gökşen Aydemir'in hazırladığı dosyaya konuk olan usta oyuncu Yavuz Karakaş ile oyuncular Volkan Girgin, Muharrem Erdemir ve Ahmet Toklu, Akın Güngör, Hasan Tual, İnci Asal ve Emre Açıkkol, setlerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder