13 Kasım 2015 Cuma

Kösem Sultan'daki Hülya Avşar mı Gollum mu?


Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan dizisi daha ekranlara gelmeden yayınlanan birkaç dakikalık fragmanlarla Hülya Avşar’ın Safiye Sultan rolüne yakışmadığı tartışmaları gündeme gelmişti. Ünlü oyuncu, dizinin dün akşam ekrana gelen ilk bölümdeki performansıyla eleştirilere cevabını verdi. Küçük bir sorun dışında Safiye Sultan’ın kendisinden bahsederken “sizli”, “bizli” konuşmaları Yüzüklerin Efendisi serisini Gollum’una benzettim.


Şarkıcılığı, sunuculuğu için aynı şeyi söylemek mümkün olmasa da rol aldığı sayısız Türk filmiyle rüştünü çoktan ispatlamış bir oyuncu Hülya Avşar. Ölüm Yolu, Salkım Hanım’ın Taneleri, İki Genç Kız gibi filmlerde rol alan Avşar, bazen zengin bir ailenin kızı, bazen bir hayat kadını oldu. Ama girdiği rollerin üstesinden gelmeyi hep başardı.
 Genelde yakın plan sahnelerin yer aldığı Kösem Sultan’da da ünlü oyuncu, bakışlarıyla bir kez daha rolünün hakkını verdi. Ses tonuyla yaptığı vurgularla Handan Sultan'a tatlı tatlı laf sokuşturmaları keyifle izledik.
Hülya Avşar'dan caps'lik bir bakış, "Sevmediğim birini görünce ben"
Gözlerinin konuştuğu sahnelerden biri

SABAHLARI SAFİYE SULTAN GİBİ UYANMAK

İhtişamlı kıyafetler içerisinde Osmanlı’nın Valide Sultanı değil, bir kraliçeyi andırsa da görkemli saray hayatına çok yakıştığı bir gerçek.
Safiye Sultan’ın sabah rutini her sabah bir yerlere yetişmek zorunda olan günümüz kadınlarını kıskandıracak cinsten. Kahkaha seslerinin gelmesiyle uyandığını anladığımız Valide Sultan’ın odasını kapısı açıldı, ellerinde tepsilerle yardımcı kızlar odaya giriverdi. Yardımcılarının kuş tüyü yatağından kaldırdığı Safiye Sultan, bir taraftan günlük programını dinlerken bir taraftan da saçları tarandı elbisesi giydirildi, kendisine sunulan ihtişamlı takıları seç ve artık hazırdı.
KIYMETLIMISS 
Oyunculuğuna bir diyecek yok, ama senaryoda kendisine yazılan diyaloglar kulak tırmalamıyor. Birinci tekil şahıs yerine “sizli”, “bizli” çoğul çoğul konuşmaları Yüzüklerin Efendisi serisinin unutulmaz karakterlerinden Gollum’u akıllara getirdi! Üç kıtanın sultanı egosunu yansıtmak için yazılan bu diyaloglara oldukça lüzumsuz. Avşar, insanlara tepeden bakışı, ses tonuyla o hissi yansıtıyor izleyicisine. 
Üç kıtanın valide sultanı
İyi ve kötü iki ruh arasında sıkışan Gollum, “Kıymetlimiss”, “Hobit’i hüpleticez”, “Efendiye yolu göstereceğiz” gibi çoğul konuşmalarıyla hafızalara kazınan bir karakterdi. 

“HÜKÜMET GİBİ KADIN”
Dizinin ilk bölümünde ağırlıklı olarak izlediğimiz Avşar, sosyal medyada da çoğunlukla olumlu tepkiler aldı.

Can: Hülya Avşar çok yakışmış, çok beğendim. 
Aysgul: Fakat Hülya Avşar güzel kadın. Kaşı gözü ağzı burnu tam da hükumet gibi kadın. Yaşı kaç olmuş hala doğal ayrıca en azından kaşı dövme değil. 
OKTY MKR: Hülya Avşar varsa Muhteşem yüzyıl bile izlenir. Oyunculuk görmek isteyenlere şiddetle tavsiye ederim. 
(Aynur Yolcu / hürriyet.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder