Borsada Gözaltı Pazarı’ndaki Transtürk’ü alan Ilıcalı, SPK prosedürlerini atlayarak doğrudan halka açılacak.
TV8’i satın alarak medya patronluğuna adım atan Acun Ilıcalı, Galatasaray eski Başkanı Faruk Süren’in Transtürk Holding’ine hisse başına 1 kuruş ödeyerek ortak oluyor. Böylece halihazırda halka açık bir şirketin sahibi olan Ilıcalı, bu yeni girişimiyle Transtürk Holding üzerinden şirketi Acun Medya’yı da doğrudan borsaya açma planı yapıyor. Yüzde 79.4’ü halka açık olan ve hisseleri Gözaltı Pazarı’nda işlem gören şirketi Transtürk Holding, Acun Ilıcalı’ya geçtiğinde ve işlem tamamlandığında Acun Medya ‘birleşme yoluyla borsa kotasyonu’ imkânından yararlanıp, halka açık bir şirket olabilecek. Bu sayede normal koşullarda 3 yılı bulacak bir halka arz sürecini, çok daha kısa sürede mevcut halka açık şirketi alarak tamamlamış olacak. Ayrıca uzmanlar, Transtürk’ü alarak fiilen halka açık bir şirket konumuna gelecek olan Acun Medya’nın ciddi vergi avantajlarından da yararlanabileceğine dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde Transtürk Holding’den 20 Kasım’da Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bir duyuruda, A grubu imtiyazlı 3 bin 547 adet payın tamamının sözleşmedeki şartların gerçekleşmesi koşulu ile Acun Ilıcalı’ya devredilmesi konusunda pay devri sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Transtürk Holding’den KAP’a yapılan duyurunun ardından 20 Kasım’da 0.18 lira olan Transtürk hisseleri dün 0.52 liradan işlem görürken, 12 günde yaklaşık yüzde 189 yükseldi. Ancak Borsa İstanbul’dan geçtiğimiz gün yapılan açıklamada şirketin 30 Kasım 2016’ya kadar aktif hale gelmemesi durumunda borsa kotundan çıkarılacağı uyarısı da yapıldı.
FİNANSAL KAYNAK SAĞLAYACAK
Piyasa uzmanlarına göre, gerek Ilıcalı, TV 8 hisselerinin bir bölümünü Doğuş Holding’e satmasıyla, gerekse borsada gözaltı pazarında bulunan Transtürk Holding ile birleşmesi üzerinden borsaya kote olmasıyla birlikte halka açılması halinde ciddi vergi avantajları elde edebilecek. Uzmanların verdiği bilgiye göre, kârlı bir firma, zararda bir firma ile birleştiğinde, birleşme sonucu kârlı firmanın dönem net kârı ile zararda olan firmanın zararı aynı tabloda gösterileceğinden, vergi matrahından bir düşüş söz konusu olacak. Hisse performansında önümüzdeki dönemde finansallardaki iyileşmeye bağlı olarak yukarı yönlü bir trend görülebileceği gibi, firma halka arz edilerek iyi bir ek finansal kaynak da sağlamış olacak. Ayrıca, Gelir Vergisi Kanunu’na göre, borsaya kayıtlı olan şirketlere ait hisselerin satışlarında gerçek kişiler, hisse senetlerini edinme tarihinden itibaren hangi süre içinde elden çıkartırlarsa çıkartsınlar, bundan doğan kazanç, stopaja ve beyana tabi değil. Yani gelir vergisi yok.
110 MİLYON DOLARLIK ORTAKLIK
Gelir Vergisi Kanunu’na göre anonim şirketlerin pay senetleri, edinme tarihinden itibaren ‘iki yıl içinde’ elden çıkarıldığında, sağlanan kazançlar ‘değer artışı kazancı’ olarak yıllık beyanname ile bildirilerek vergilendiriliyor. İki yıllık süre geçtikten sonra, sağlanan kazancın tutarı ne olursa olsun vergilendirilmiyor. Acun Ilıcalı’nın, Kasım 2013’te 70 milyon dolara satın aldığı TV 8’de Ferit Şahenk’in sahibi olduğu Doğuş Holding’le ortaklık kurmak için resmi süreç geçtiğimiz günlerde başlatıldı. Rekabet Kurumu’nun da onay vermesi ile birlikte TV8’in yüzde 30’u Doğuş Grubu’na geçecek. Doğuş bu ortaklık için 110 milyon dolar ödedi. Uzmanlar bu satış işlemi için gerekli olan 2 yıllık bekleme süresi dolduğu için vergiden muafiyet hakkının da doğabileceğine dikkat çekiyorlar.
SPK muvazaalı işlem görürse onay vermez
Sermaye piyasası uzmanlarına göre, halka kapalı bir şirketin, küçük sermayeli, derinliği olmayan halka açık bir şirketi alarak fiilen halka açık konuma gelme yolunu seçmesi halinde, SPK tarafından muvazaalı (danışıklı) bir işlem olup olmadığına bakılıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) işlemin muvazaalı olduğuna karar verirse ‘birleşme yoluyla kotasyon’ işlemine de onay vermeyebiliyor. Borsaya kote olmayan bir şirketin, halka arz için SPK’ya gittiğinde ana sözleşmesinde bir takım değişiklikler yapması ve bazı süreçleri izlemesi gerekiyor.
Uzmanlara göre, bütün bu süreçleri izlemenin bir maliyeti var. Yani SPK, şirketin halka açılma ile ilgili belirlenen kuralları dolanmak amacıyla ‘birleşme yoluyla kotasyon’ yoluna gittiğini belirlerse, işleme mani olabilir. Zaten Acun Ilıcalı da yaptığı sözleşmede SPK’dan onay alınması halinde Transtürk’ün tamamını satın almayabileceğini özellikle not düşmüştü. SPK’nın satın alma işlemini onaylaması durumunda Acun Medya’nın halka açık hisseler için çağrı yapması gerekiyor. (sözcü.com.tr)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder