28 Mayıs 2016 Cumartesi

Kim Milyoner Olmak İster'e damga vuran 250 bin TL'lik soru

Üniversite öğrencisi İdil Naz, Kim Milyoner Olmak İster'in son bölümüne yarışmacı olarak katıldı. Ekrana gelen şu soru ise günün en çok arananları listesinde ilk sırayı aldı. İşte o soru...


İŞTE O MEŞHUR SORU:

Pera Müzesinde sergilenen Osman Hamdi Bey'e ait 'Kaplumbağa Terbiyecisi' tablosunda yerde kaç adet kaplumbağa vardır?

A:1

B:3

C:5

D:7

250 bin TL'lik bu soruda yarışmacı İdil, yarışmadan çekildi. Yarışmadan 125 bin TL ile ayrıldı. Sorunun doğru cevabı ise C şıkkı 5. İdil, eğer soruya yanıt vermiş olsaydı B şıkkı'3' diyecekti ve yanlış cevabı verdiği için kazandığı tüm para sıfırlanarak sadece 15 bin TL alacaktı.

KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ HİKAYESİ

Kaplumbağa Terbiyecisi, Osman Hamdi Bey'in 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı versiyonunu çizdiği tablosudur. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti tarafından çıkartılan gazetenin on yedinci sayısında tablonun adı Kaplumbağalar ve Adam olarak geçer, ancak tabloya daha sonra yaygın olarak bilinen Kaplumbağa Terbiyecisi adı verilmiştir.

Osman Hamdi Bey'in bu tablosu, özellikle ilham kaynağına dair net bilgilerin olmadığı dönemde, geri kalmış bir toplumu çağdaşlaştırmaya çalışan bir aydının yorgun hâlini anlattığı şeklinde yorumlanmıştır. Kaplumbağaların esin kaynağının, Lâle Devrindeki Sadabad eğlenceleri sırasında, hava karardıktan sonra sırtlarına mum dikilerek serbest bırakılan kaplumbağalar olduğu öne sürülmüştür. Bu yoruma göre, Sanayi-i Nefise, Asar-ı Atika Müzesi, Duyun-u Umumiye gibi birçok kurumu kurmak ve yönetmek görevini üstlenen Osman Hamdi Bey, tabloda kendini terbiyeci, kendi iş yapış biçimine uyum gösteremeyen astlarını ise yemeğe ulaşmaya çalışan kaplumbağalar olarak göstererek, onları hicvetmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder